Which Deadly North American Animal Is That?

Do you know which North American animals could kill you?

Introduction

Are you aware of which North American animals it is best to stay away from? If you live in North America, or even if you just plan to visit, it's important to prepare yourself for all the kinds of animals, creatures, and critters that could potentially harm you. This is even more important to pay attention to if you plan to spend time outdoors or in the wilderness! Especially with summer coming up, you may want to go hiking in a forest, or swimming in a river or ocean.

However, good old North American danger lurks in every single climate of this varied and beautiful continent. It's important to educate yourself in case you get involved in a bear vs. picnic basket standoff, or if a potentially venomous snake comes up to your tent, or something of that sort. For example, do you know how dangerous the white-tailed deer is, and why? What about the largest cat species in the US. What is it called? If any of these pique your interest, then this is the quiz for you. Whether you've seen these animals in real life or just in pictures on the computer, it is better to know these shocking and important facts than it is to pretend that these animals don't exist. Recognizing a danger before it presents itself to you in the wild could save your life!

Description

Are you aware of which North American animals it is best to stay away from? If you live in North America, or even if you just plan to visit, it's important to prepare yourself for all the kinds of animals, creatures, and critters that could potentially harm you. This is even more important to pay attention to if you plan to spend time outdoors or in the wilderness! Especially with summer coming up, you may want to go hiking in a forest, or swimming in a river or ocean.

However, good old North American danger lurks in every single climate of this varied and beautiful continent. It's important to educate yourself in case you get involved in a bear vs. picnic basket standoff, or if a potentially venomous snake comes up to your tent, or something of that sort. For example, do you know how dangerous the white-tailed deer is, and why? What about the largest cat species in the US. What is it called? If any of these pique your interest, then this is the quiz for you. Whether you've seen these animals in real life or just in pictures on the computer, it is better to know these shocking and important facts than it is to pretend that these animals don't exist. Recognizing a danger before it presents itself to you in the wild could save your life!

Short Description

Do you know these North American animals and how they could kill you?


About Quizhook

Welcome to QuizHook, your #1 site for quizzes, brain teasers, and knowledge-testing exercises and your #12 site for fishing-related puns. Our mission is to make education fun! Try your hand at a few quizzes, and you’ll be hooked. Whether you’re studying for a state capitals test, or brushing up on your knowledge of cat breeds for your next trivia night, QuizHook can provide all the right questions and answers to help you flex that brain muscle of yours. And if you just thought, “Hey! The brain is an organ, not a muscle,” then you’ve passed your first quiz already. So go explore our site—we guarantee you'll have a reel-y great time!


Let's Play!

1. What other name is the grizzly bear often called?


1. What other name is the grizzly bear often called?

1. North American brown

2. North American black

3. Kodiak

4. Panda

The North American brown bear is the correct answer. The brown bear (Ursus arctos species) used to be made up of three different species: the Kodiak bear, the grizzly bear, and the Asian and European brown bears. They're often still called those names.



2. What is considered to be the largest wild canine in North America?


2. What is considered to be the largest wild canine in North America?

1. Coyote

2. Great Dane

3. Gray wolf

4. Husky

The gray wolf is the correct answer. It is wild, with a heavy build, large teeth, and a bite that delivers twice the force of a domestic dog bite.



3. What is the largest cat native to North America?


3. What is the largest cat native to North America?

1. Cougar

2. Bobcat

3. Lion

4. Domesticated cat

The cougar is the correct answer. It also called the puma, panther, and mountain lion. It's an animal with many names!



4. What is the habitat of the American alligator?


4. What is the habitat of the American alligator?

1. Northwestern United States

2. Northeastern United States

3. Southwestern United States

4. Southeastern United States

The southeastern United States is the correct answer. It thrives in lakes and swamps.



5. Did you know Bambi can be dangerous? Which species of deer is he?


5. Did you know Bambi can be dangerous? Which species of deer is he?

1. Spotted deer

2. White-tailed deer

3. Elk

4. Fallow deer

The white-tailed deer is the correct answer. These deer cause the deaths of over 120 people every year because of deer-related car accidents.



6. One third of all shark attacks are done by which species?


6. One third of all shark attacks are done by which species?

1. Great white shark

2. Whale shark

3. Sawshark

4. Angel shark

The great white shark is the correct answer. It is the largest of all predatory fish, able to grow over 20 feet (6 meters) long.



7. What bees are known as killer bees?


7. What bees are known as killer bees?

1. Americanized bees

2. Asianized bees

3. Africanized bees

4. Acculturized bees

Africanized bees are also known as killer bees. They are an aggressive invasive species, often attacking in hives.



8. What is the most venomous scorpion in North America?


8. What is the most venomous scorpion in North America?

1. Bark scorpion

2. Arizona hairy scorpion

3. Devil scorpion

4. Stripe-tailed scorpion

The correct answer is the bark scorpion. All North American scorpions are venomous, but the bark scorpion is the only one to have venom potent enough to fatally harm a human.



9. When will you start to feel the effects of the brown recluse spider's bite?


9. When will you start to feel the effects of the brown recluse spider

1. Immediately

2. After one hour

3. After ten to twelve hours

4. After two to eight hours

You will start to feel the effects after two to eight hours. The bite of this spider isn't painful at first.



10. Though extremely rare, a coyote is most likely to kill a human in what manner?


10. Though extremely rare, a coyote is most likely to kill a human in what manner?

1. By mauling a human to death

2. By the transmitting of diseases and parasites

3. By eating a human

4. By loss of blood due to a coyote bite

The correct answer is that it carries a lot of diseases and parasites, which can infect humans as well as other animals.



11. When are American bison most aggressive?


11. When are American bison most aggressive?

1. In winter, before hibernation

2. In summer, near scarce water sources

3. During their breeding season

4. No specific time

They are most aggressive during their breeding season. During this time, bison will not hesitate to attack if provoked.



12. Which species of insect are responsible for close to a million deaths around the world every year by spreading malaria and West Nile Virus?


12. Which species of insect are responsible for close to a million deaths around the world every year by spreading malaria and West Nile Virus?

1. Mosquito

2. Fly

3. Beetle

4. Dragonfly

The correct answer is the mosquito. Though the death rate from mosquito bites in North America is relatively low, it still happens.



13. Which of these dangerous North American animals is also the name of a superhero?


13. Which of these dangerous North American animals is also the name of a superhero?

1. Wolverine

2. Cat

3. Bat

4. Hulk

Wolverine is the correct answer. Wolverine isn't just a Marvel hero; wolverines are stocky animals, the largest member of the weasel family.



14. Females in which of the following species are far more dangerous than males?


14. Females in which of the following species are far more dangerous than males?

1. Scorpion

2. Brown recluse

3. Tarantula

4. Black widow

Black widow is the correct answer. They have shiny black bodies with red hourglass shapes on their backs.



15. What makes the Great Northern loon dangerous to humans?


15. What makes the Great Northern loon dangerous to humans?

1. Their strong wings

2. Their strong legs

3. Their sharp beak

4. Their loud voice

The correct answer is their sharp beak. They will target human's heads or necks, the same way they attack their natural predators.



16. Why is the mute swan is considered to be one of the most aggressive and territorial birds?


16. Why is the mute swan is considered to be one of the most aggressive and territorial birds?

1. They defend their nest fiercely against potential predators

2. They don't like to be touched

3. They defend their food

4. They don't like strange animals

It is because they defend their nest fiercely against potential predators. They strike their opponent with muscular wings that can span over 7 feet (~2 meters).



17. Which part of human body is best to hide when approaching the nest of a snowy owl?


17. Which part of human body is best to hide when approaching the nest of a snowy owl?

1. Stomach

2. Hair

3. Eyes

4. Ears

You should cover your eyes. This owl may also target other parts of the face and head with its razor-sharp talons.



18. In which of the following situations are bobcats most dangerous to humans?


18. In which of the following situations are bobcats most dangerous to humans?

1. If they are young

2. If they have rabies

3. If they have babies with them

4. If they are already stalking prey

They are most dangerous when they have rabies. Other dangers from bobcats include being attacked or clawed.



19. When can pronghorn migration create a dangerous situation for humans?


19. When can pronghorn migration create a dangerous situation for humans?

1. When people try to photograph pronghorns

2. When they approach gas stations looking for food

3. When they cross a body of water

4. When they cross a highway

The correct answer is when they cross a highway. Pronghorn sheep migrate twice a year, passing through highways along the way.



20. Which type of ant is considered to be the most lethal species?


20. Which type of ant is considered to be the most lethal species?

1. Red ant

2. Carpenter ant

3. Fire ant

4. Dracula ant

Fire ant is the correct answer. Fire ants will bite and sting if they think that their colony or a food source is under attack.



21. For what reason will black bears venture into populated areas?


21. For what reason will black bears venture into populated areas?

1. In search of food

2. In search of dogs to play with

3. In search of water

4. In search of warmth

The correct answer is when they are in search of food. However, they generally prefer to stay in forested areas.



22. How can wild boars harm humans?


22. How can wild boars harm humans?

1. With their hooves

2. With their tusks

3. With their sheer weight

4. With their tongues

They can harm people with their tusks. Wild boars usually warn intruders off, but if contact is made, their tusks can cause serious wounds. These feral pigs are not native to the Americas.



23. The scarlet kingsnake's markings make them easy to confuse with other types of snakes, especially which highly venomous species?


23. The scarlet kingsnake

1. Red-headed reed snakes

2. Shovel-nose snake

3. Florida scarlet snake

4. Coral snake

Coral snake is the correct answer. Coral snakes can be difficult to identify if you don't know what you are looking for.



24. Stingrays won't attack you, but if you stand on one by accident, what will they strike with?


24. Stingrays won

1. Serrated teeth

2. Barbed tail

3. Powerful fins

4. Skin secretions

The correct answer is their barbed tail. They inflict potentially fatal stings.



25. The Portuguese Man O' War looks similar to a jellyfish, but it is actually formed from many minute organisms. What are these organisms called?


25. The Portuguese Man O

1. Celluloids

2. Zebroids

3. Zoologies

4. Zooids

The correct answer is zooids. The Portuguese Man O' War's venomous tentacles are capable of delivering an extremely painful sting.



26. What is the average weight of a male moose?


26. What is the average weight of a male moose?

1. About 1,000 pounds

2. About 2,000 pounds

3. About 1,100 pounds

4. About 1,300 pounds

The correct answer is that they weigh about 1,000 pounds (~450 kilograms). Car collisions with moose can be deadly.



27. If you accidentally step on the prairie rattlesnake, what will most likely occur?


27. If you accidentally step on the prairie rattlesnake, what will most likely occur?

1. It will play dead

2. It will constrict you

3. It will slither away

4. It will bite you

The correct answer is that it will bite you. The prairie rattlesnake does not normally attack, except when disturbed.



28. How often do polar bears interact with humans?


28. How often do polar bears interact with humans?

1. Rarely

2. Not often

3. Often

4. Very often

Polar bears rarely interact with humans. Lucky for us, too, because they can fearlessly attack and kill, and even eat, people.



29. What can the Massassauga rattlesnake's cytotoxic poison destroy?


29. What can the Massassauga rattlesnake

1. Organs

2. Tissues

3. Hair

4. Teeth

The correct answer is that they can destroy tissues. This species also has digestive enzymes that prevent blood from clotting.



30. Which type of wasp listed below is especially dangerous to people?


30. Which type of wasp listed below is especially dangerous to people?

1. Hornet

2. Common wasp

3. Bumblebee

4. Yellow jacket

The yellow jacket is the correct answer. They are often found in huge colonies, and will swarm and attack at the slightest provocation.



31. Which species of shark is responsible for most near-shore attacks on humans?


31. Which species of shark is responsible for most near-shore attacks on humans?

1. Great white shark

2. Bull shark

3. Hammerhead shark

4. Nurse shark

Bull shark is the correct answer. Did you know that bull sharks have been known to swim up the Mississippi River as far as Alton, Illinois?



32. What should you do in case of a deer tick bite?


32. What should you do in case of a deer tick bite?

1. Don't touch the tick

2. Carefully remove the tick and clean the wound with antiseptic

3. Wash the wound with creek water

4. Press on the tick

You should carefully remove the tick and clean the wound with antiseptic. Using the heat from a just-extinguished match also works to dislodge a latched-on tick.



33. What is the average size of the lionfish?


33. What is the average size of the lionfish?

1. 12 to 15 inches

2. 15 to 18 inches

3. 18 to 21 inches

4. 21 to 24 inches

12 to 15 inches (30-38 centimeters) is the correct answer. People allergic to lionfish venom are in danger of dying from a sting.



34. What is the maximum weight of the killer whale?


34. What is the maximum weight of the killer whale?

1. Four tons

2. Five tons

3. Six tons

4. Seven tons

Up to six tons is the correct answer. Killer whales can kill large prey, due to their size.



35. Besides the black widow, what is the one of the most dangerous spiders in North America?


35. Besides the black widow, what is the one of the most dangerous spiders in North America?

1. Wolf spider

2. Brown recluse spider

3. Common house spider

4. Charlotte spider

The brown recluse spider is the correct answer. Also called the fiddleback spider, their bites can cause rashes, nausea, fever and sometimes even death.



36. Is there any difference between male and female elks' aggressiveness levels toward humans?


36. Is there any difference between male and female elks

1. Males are more aggressive than females

2. Females are more aggressive than males

3. They can both be aggressive, just at different times of the year

4. Neither of them are aggressive to humans

They can both be aggressive, but in different periods. Males are particularly dangerous during the late-summer mating season, while females are more dangerous in the spring calving season.



37. How many snakes in North America are known as pit vipers?


37. How many snakes in North America are known as pit vipers?

1. Two

2. Three

3. Four

4. Five

Three is the correct answer. They are the rattlesnake, cottonmouth, and copperhead.




You Did It!

Great job! You got 100% because you're a bot and I have all the asnwered laid out for you!


Wow!

You're a wilderness wonder! I'm standing by you if we ever get lost in a forest.